Opis izgradnje kamina
Kamin (Radovi u tijeku)
mojkamin.bloger.hr
Nema zapisa.
Nema zapisa.
Blog
utorak, listopad 19, 2010
 

 

 

Svima skupa veliki pozdrav !

Ovdje ću opisati postupak na koji način sam ja došao do svog kamina, koje materijale sam koristio,
koliko me je sva ta igra koštala.Priložit cu fotografije tako da i vidite kako sam ja to napravio, te da vam na što veći način dočaram kao da ste samnom.
Prije ikakvih radova moja supruga i ja morali smo odlučiti kakav kamin mi uopće hočemo.
Na internetu smo našli dosta slika gotovih kamina i sužavali smo izbor dok nismo došli do zadnje slike a to je ova: upravo tako nešto želimo i mi. Nemora biti identićni, ali u tom stilu.
Prije nego počnem opisivati postupak izgradnje, samo da kažem da sam sazidao novi dimnjak dok se gradilo krovište, tj. nisam ja nego moj otac :). To su gotove kocke sa šamotnim ulošcima. Trebalo mi je 15 kom. i to me je stajalo 1000 kn. Dok još nisam bio bar donekle upućen u neke stvari, napravili smo par početnih ali važnih grešaka. Uzeo sam dimnjak  fi16 ili ti ga (160mm) i tu sam fulao jer moje ložište koje sam tek kasnije kupio po njegovim specifikacijama treba biti fi18. (180mm). Nadam se da necu imati problema radi toga ali šta bude bude, dimnjak više ne rušim :)
Otvor od dimnjaka sam morao zakrpati sa šamotom zbog toga što ga je moj tata prenisko stavio.  Probušio sam novu rupu na visini od 180 cm (mjereno od gotovog poda) Te podatke sam pročitao u uputama od ložišta pa sam tako i napravio.
Još sam imao jednu grešku a to je bila glazura. Morao sam je trgati na onom mjestu gdje je predviđen kamin radi toga što je ispod bio stiropor, a pročitao sam na par stranica i foruma da se kamin zida na čvrstoj goloj deci. Sa kredom sam zacrto po podu gdje cu rezat, zatim sam uzeo brusilicu i deri. Kada sam to odrezao i počistio, dosjetih se na još jedan važan podatak a to je dovod vanjskog zraka što ja naravno nisam priredio :(
Šta mi je drugo preostalo nego odrezat glazuru gdje sam stavio cijev koja vodi do vanjskog zraka. Evo slika kako je to ispalo:bez alata nema zanata :)Morao sam skrenuti malo u desno ispod radijatora jer mi je ravno betonski stup od nadvoja.rupa kroz zid prema van...

Priprema cjevi...PoŠto je tanja glazura, stavio sam dvije cijevi.

Iza ložišta...

Slikano sa vanjske strane prije zavrsnog sloja fasade. Kada fasada bude gotova dolazi rozeta.Naišao sam ne neke članke da se može ako nikako drugacije dovuci zrak i iz druge prostorije. To sam isto napravio. Na dnu zida sam probušio rupu promjera o16. Dali će to šta značit ?  Nemam pojma, ali kad si predočim sliku u glavi kako zrak putuje prirodnim putem odozdo prema gore (jer znamo da toplina ide prema gore) automatski prirodnom cirkulacijom si usisava zrak iz te druge prostorije a i kroz te cIjevi iz vana. Samo ložiste ima jos 3 usisnika zraka tako da se oko toga nemoram vise brinuti. Kada je ta priprema bila gotova krenuo sam napokon sa mjerenjem.

Podjelit cu to sve na 3 etape. Prva etapa je postolje. Druga  oblacenje lozista, a trecu sam nazvao toplinska komora. Predpostavljam da ta imena imaju strucni naziv ali meni nisu vazna :) bitno je da znamo o cemu se radi.Krenimo redom:

Odabrao sam ložiste od Invicte fire700 12-14KW

 koje sam platio 1800 kn. u Baumaxu. Dali je dobro ili loše? E to ću vam moći reći nakon dvije-tri sezone grijanja. To i mene zanima :)
Kupio sam 16 ytong bloka širine 10cm, i 6 kom sirine 5 cm. Po slikama ćete vidjeti gdje je koja cigla završila. I uzeo sam ytong ljepilo 25kg. ako se pitate sto toliko puno ? Viška ipak neće biti jer će mi trebati za šank kojeg cu isto sam zidati :) budem i te radove stavio na blog. Ali sad se vratimo na kamin.
Te stvari su me stajale 300 kn. i počeo sam sa zidanjem postolja. Evo malo slika:    

Kada sam završio tu fazu, radio sam kalup za gredicu tj. za ovaj polugrug jer sam bio škrt dati 400 kn za tu gotovu gredicu :)
Kada je kalup bio gotov, namjestio sam ga na svoje mjesto i zašalao sam kompletno postolje:Moram priznat da me je šalanje ubilo. Dosta vremena mi je trebalo da to složim a da bude sve na vagu.
Zatim sam poslagao malo mreže i armature da se ipak malo beton ima za šta držati.Tog žebelezja nisam trebao kupovati jer mi je toga ostalo od ranijih gradnji. Nakon toga sam to sve zalio sa betonom. malo mi je ispao suhi ali dobro, sta je tu je. Kad budem drugi puta radio, znat cu :)
Trebalo mi je 10 lopata šljunka i 3 lopate cementa. I to sam imao kod kuce jer mi je ostalo isto tako od izgradnje krovišta. Kad se to malo stvrdnulo, nakon 2 dana sam skinuo šalung i sa čekićem odvalio onaj kalup i rezultat je bio slijedeći: 

a ovako je ispala rupa za dovod zraka koji dolazi iz druge  sobe: (slika uskoro)

Sada kad je gotova ta prva etapa krećem na kat višlje.

Na tu gotovu dekicu sam stavio tj.zaljepio sa gradevinskim ljepilom mramornu plocu dimenzije: 69x24x3 cm. koja me je stajala (200 kn.) i na nju stavio ložište i automatski dobio prednju klupčicu s tim da sam dao frzenkat prednju stranu da mi nije bas jako uglasto i dao sam je polirati  da dobije malo sjaj.

Klupice koje dolaze sa bocne strane sam ostavio za poslije. Trenutno mi sada nisu važne.                       
Na red su došle dimovodne cijevi i koljena. Kupio sam dimovodnu cijev fi160mm dugacku 1m, jedno koljeno fi160mm koje se može regulirat od 45° do 90° i redukciju sa fi180mm na fi160mm. Te tri stvari su me stajale 600 kn. 

Prije nego sam počeo zidati oko ložišta spojio sam sve dimovodne cijevi da znam koliko moram udaljiti ložište od zida. Kada sam dobio točnu poziciju peći, počeo sam sa zidanjem druge etape. Isto sam koristio ytong. Ali da mi nije isti do samog ložišta, stavio sam prvo šamotne opeke. Kupio sam ih 12kom debljine 3cm i 5kom debljine 2cm. Uz to sam uzeo i malu vrečicu šamotnog praha pa da ipak to malo zakeljim, i to sam platio (cigle i prah 143 kn.)kada sam poslagao šamot na svoja mjesta, krenuo sam sa ozidavanjem ložišta. Tu bi htjeo samo napomenuti da sam ovdje umjesto ytong ljepila koristio fleksibilno ljepilo za pločice za razliku od postolja. Ipak je flex kvaliteniji tj. otporniji na vrućinu. Kupio sam vrećicu od 10 kg. (platio 35kn.) Mic po mic i to je ispalo ovako:

Ovo je moj šef...bez njega nema grijanja :)A ove dvije ukrasne gredice sto dođu na vrh bočnih stranica (neznam kako se stručno zovu) sam sâm napravio.


Još mi je preostala jedna čeona ploča koja ima funkciju da štiti drvenu (ja sam nazvao krunu) od direktnog izlaganja vrućine kada se otvaraju vrata. I ispalo je ovako:ovaj šlic što vidite na gornjoj slici je utor za (T) lajsnu koja će služiti kao poprečna greda.  

To sam zaljepio sa samotnim praho ali sam zaboravio slikati. 

Sada sam počeo sa mjerenjem drvene grede dimenzije 10x15 cm koja me je stajala (100 kn.) kada sam je odrezao na određenu mjeru, uzeo sam el.hoblić i lagano gladio dok nisam dobio željeni rezultat.Razno razni rekviziti :)
Nakon kompletne obrade to je trebalo i nekako namjestiti. Kada je taj okvir tj.tkz. kruna bila gotova, sve to skupa sam zašarafio na svoje predviđeno mjesto. Kupio sam 6 tipli za ytong. VeĆ sam tri nabio u blokove pa slikam samo tri :)svaka greda ima dva šarafa...Na svaki ćošak sam stavio jos i kutnike, svaki po 8 šarafa. Nek se nade :)I napokon sam stigao do zadnjeg kata :)

Za izradu konstrukcije grijace komore koristio sam UD i CD profile sto se koristi za knauf. Slike govore sve:

UD profil koji se naslanjaju na zid, koristio sam udarne tiple.

a spojeve sam spajao sa popnitnama...Sada dolazi na red kondenzacijski most ali su me ipak mamile  vatrostalne  knauf ploće koje su čućale sa strane vec duže vrijeme pa sam odlućio njih odrezati po mjeri i samo prisloniti na svoja mjesta radi znatiželje kako će to izgledati. Evo malo slikica : Na ovoj prednjoj ploči je bilo malo više posla radi rozete.,Ovu rozetu sam kupio u Hoyanu Zg / Solidum / drugi kat :). Platio sam je 180 kn. Dimenzija rozete je 20x50 cm. Za rozetama sam imao poveću potragu i sve koje sam imao do sada prilike vidjeti, ova mi je jedna od kvalitenijih. Vrlo sam zadovoljan sa ovom. Jos moram kupiti jednu ali manju koja ide viŠlje kondenzacijskog mosta. Nisu je tada imali ali sam je naručio i sada sam na čekanju :)Nakon sto smo vidjeli kako to izgleda poceo sam krojiti kondenzacijski most. Radio sam po ovom nacrtu:

Evo kako to izgleda sa unutarnje strane bez izolacije: 

Evo nakon duze pauze sjetih se da bi mogao nabaciti par novih slikica :) Tu cu Vam pokazati kako smo se sin i ja zabavljali sa donjim krunama sto dodu okolo klupIce:

dok ja pilim on slika :)Malac radi sto na sat, ima volje... ufffff...Spojeve budem jos pokitao sa drvokitom te pobrusio i kada se polakira to bu to :)A tu neznam još ni sam s čime da popunim ovu rupu. Mislim da ču popuniti sa ljepilom za pločice i dodam sitniju mrežicu u to sve...tj. vidjet cu još...

 

Eto opet nakon poduze  pauze došla mi je želja da se poigram malo sa svojim kaminom. Sada cu Vam pokazati kako sam ukrasio boČne ukrasne grede. Prvo sam sa pilom otpilio komadic čoška da si skratim muke poslje sa turpijom:Pošto nemam tako debelu turpiju moro sam krnuti opet u samogradnju iste :) Uzeo sam komad plastične vodovodne cijevi fi40mm i na nju omotao šmrgl papir i zalijepio izolirkom i eto meni turpije :) Evo slikica mog alata:I turpijao sam do Željnog rezultata:

Kada je taj dio bio gotov prešao sam na kitanje i brušenje donjih kruna. Evo par slikica od brušenja. Dok sam nanašao kit nije me imao tko slikati. Bio sam solo doma :)Evo kako je ispalo nakon brušenja...e da, ovu rupu gdje stoji ova spigana sipka sam zapunio sa fleksibilnim ljepilom za pločice. 2 do 3mm niže od drvene krune jer cu za finis klupčice navuci kulir smečkaste boje. O tome malo niže:Nakon toga je slijedilo dobro usisavanje kamina od prasine jer je sljedio iduci zahvat. Kupio sam 3L (nije bilo manjeg pakiranja) kvarcnog grundirunga i 5kg smeckastog teraplasta (kulir)...platio: Grund 67 kn. a Teraplast 92 kn.prvo sam nanijeo grundirung i to je ispalo ovako:Nakon sto se to susilo par dana sin je dobio zadatak da zastiti kompletne grede i sve sto bi se moglo uprljati prije nanasanja teraplasta. slikice:Nakon njegove pripreme primio sam se gleterice i špahtle :)

 A pogledajte kako je moje sunce to stručno oblijepilo :)

Moram priznati da nisam jos nikada radio sa teraplastom. Dok su mi dečki lani radili fasadu oni su sa tim baratali zmirečki. Ja sam se bome malo i namučio. Imao sam dosta problema sa čoškovima i zavojima. Nisam imao rukavice i usro sam si ruke koje brijem neću očistiti par dana kako se spada. Materijal je dosta rijedak pa mi stalno kapa po podu, pa mi isklizne sa gleterice itd. Ali mic po mic i nekako sam to zgotovio.

Slikice:Nakon toga na red su došle pločice. Priredio sam si sve sto je trebalo i lagano krenuo rezuckati. Stalno sam se brinuo kako cu to sa fleksom rezati i onda mi uleti otac sa stolnom pilom :)Nakon prvog reza supruga me sterala na balkon :)Nakon sto sam sve ispilio i sortirao krenuo sam sa ljepljenjem...

Dok sam to lijepio nisam se igrao sa foticem radi ljepila. Ispalo je ovako:Pošto su pločice masivnijeg izgleda odlučio sam se i za šire fuge. Od ostatka knaufa sam si izrezao komadićke koje su mi poslužile umjesto plastićnih križica za pločice :) evo i slikica sa druge strane:

Nakon sto je ljepilo stegnulo izvadio sam svoje križiće i počistio fuge i rezultat je bio slijedeći:

Evo i postolje je oblijepljeno:Kamin je inace skroz gotov samo moram naci vremena da sve skompletiram u Blog !!!

I samo bi dodao jednu molbu !..  Svima onima koji misle ostaviti komentar da u buduće stave neko ime na opciji "Korisničko ime:" tako da nam svima bude preglednije kome se i što odgovara. tnx ;)

mojkamin @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 407 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Linkovi
Nema zapisa.
Brojač posjeta
34414
Index.hr
Nema zapisa.